Reklama FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy     Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Profil Rejestracja Zaloguj  
Forum GPS24 :: Nawigacja GPS :: Monitorowanie Pojazdów Strona Główna
Przesunięty przez: prezez
2007-06-05, 23:31
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
toporek18

Dołączył: 13 Mar 2007
Posty: 10
Wysłany: 2007-03-13, 23:03   Nawigacja Sony nv-u51

witam.
Szukalem i czytalem na forum, ale na temat nv-u51 nic nie znalazlem.
myslalem ze to bedzie prawie jak z nv-u50 i sciaglem ten programik do odblokowania windowsa CE, ale w tej nawigacji nigdzie nie widac pliku settings.exe, poprostu go nie ma. W zwiazku z tym czy ktos wgral cokolwiek do tego modelu?
I niech mi ktos powie jaka nawigacja(producent) jest wgrana standardowo do tego sonego? bo bym np. dogral tylko mape zachodniej europy ale, jaka?
Z gory dzieki za odpowiedzi.... Zalezy mi na czasie
 
 
szczotka 

Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 8
Wysłany: 2007-03-14, 07:22   

Jeżeli chcesz się dostać do win ce 4.2 to ma to być plik taskbar.
 
 
 
grzegoooorz 


Pomógł: 50 razy
Dołączył: 22 Cze 2006
Posty: 1339
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-03-14, 19:44   

na Windowsie CE 4.2 instalował forumowicz z tąd TomToma i działało to. Poszukaj w dziale Windos CE, a dokładnie TomTom na Beckerze.
 
 
bloksi 
sony nv-u51

Dołączył: 09 Kwi 2007
Posty: 6
Skąd: Wlkp.
Wysłany: 2007-04-09, 10:01   

Witam. Udało mi się odblokować SONY NAV-U NV-U51.

1.sciągamy plik "showtaskbar" (aplikacja - do ściągniecia na końcu posta)
2.podłączmy Sony do PC i uruchamiamy ActiveSync
3.w Activesync otwieramy:
eksploruj -->Mounted volume -->Sony -->NAV-U
4.Tam kopijuemy plik "showtaskbar"
5.zmieniamy nazwę pliku NAV-U na NAV-U2
6.zmieniamy nazwe pliku "showtaskbar" na NAV-U.

Robimy miękki reset i przy starcie będzie minimalna linia na dole tam pojawia się taskbar
W lewym dolnym narożniku trzeba dobrze wyczuć żeby się pokazał (ja używałem wykałaczki)

W Sony jak już za pomocą wykałaczki otworzymy pasek start to następnie:
Start -->Settings -->taskbar and Start Menu
Zaczyć "Always on top" odchaczyć Auto hide przesunąć okienko i tam jest OK

I to tyle co do odblokowania
Po twardym resecie znika wszystko co zainstalowane a pasek wraca do minimalizacji
Wtedy trzeba znowu bawić się wykałaczką

Aby odpalić mapę wycišgamy sobie skrót na pulpit pliku NAV-U2 lub

Start --> programs --> windows explorer tam do góry jest View
Otwieramy View --> options i odchaczamy Do not show hidden files nad folders i OK.

Następnie Mounted Volume -->Sony-->NAV-U i tam znajdziemy naszš mape czyli NAV-U2 i z tego poziomy tez odpalimy mape.

Po twardym resecie w ten sposób możemy odpalić mapę ponieważ skrót na pulpicie zniknie

mapa AUTO MAPA chodzi ale nieprzetestowałem do konca wiec narazie nic nieopisuje
Pliczek showtaskbar wziołem od" custom medion 150"

a tu pliczek showtaskbar do pobrania http://webplik.republika.pl/showtaskbar.exe
 
 
toporek18

Dołączył: 13 Mar 2007
Posty: 10
Wysłany: 2007-04-27, 09:22   

dzieki chlopaki za pomoc, a zwlaszcza bloksi. A ile ten sony ma ogolnie pamieci po wykasowaniu wszystkiego? co mu wgrac aby byla europa zachodnia i sie to wszystko zmiescilo? I jeszcze jedno... jak w tym sony zrobic hard reset bo nie mam instrukcji :???:
 
 
bloksi 
sony nv-u51

Dołączył: 09 Kwi 2007
Posty: 6
Skąd: Wlkp.
Wysłany: 2007-04-28, 16:53   

twardy reset robisz przesówając przełącznik pod spodem z on na off i później spowrotem na on :-) a pamięci po wykasowaniu powinno mieć chyba koło 512 Mb przynajmniej producent zapewnia, że tyle pamięci jest zainstalowane w tym urządzeniu
 
 
toporek18

Dołączył: 13 Mar 2007
Posty: 10
Wysłany: 2007-04-30, 08:27   

witam ponownie.

dzieki waszej pomocy odblokowanie poszlo bez wiekszych problemow :mrgreen:
teraz tylko pytanko jakie wersje map dzialaja na tym sonym? Mam Automape 3.9 XL i tomtoma 6 ale zadne z nich nie chce sie poprawnie zainstalowac :neutral:
i jeszcze jedno... skoro pamiec tego sonego to okolo 512mb to czy zmiesci sie tam mapka europy zachodniej i polski? Ktorej firmy mapy najmniej zajmuja a sa szczegolowe?
P.S.
bloksi, mam dla ciebie to o co prosiles :wink: link ci wysle na pw
 
 
bloksi 
sony nv-u51

Dołączył: 09 Kwi 2007
Posty: 6
Skąd: Wlkp.
Wysłany: 2007-04-30, 17:18   

Dziękuje ci bardzo toporek18, właśnie pobieram paczkę i mam nadzieje, że sony się podniesie. Co do twojego problemu z instalacją automapy to wiem gdzie może być przyczyna... pobierz tą paczkę: http://www.promonielegal.pl/AutoMapaDll.rar rozpakuj i wgraj pliki z paczki do katalogu WINDOWS który znajduje się w gpsie. Są to biblioteki, które potrzebne są do poprawnej instalacji automapy. Jednak nawet po poprawnej instalacji jest problem z nawiązaniem połączenia z anteną (na razie tego jeszcze nie rozgryzłem). By zainstalować tomtoma też musisz mieć podobną paczkę (ja niestety nie mam jej), musisz poszukać w necie :-)

A teraz takie dwa bajerki, pierwszy to notatnik który możemy wgrać do sonego: http://www.promonielegal.pl/notatnik.zip a drugi bajer to odtwarzacz plików mp3 i teledysków na sonym http://www.promonielegal.pl/Betaplayer.zip

Miłej zabawy ...
Pozdrawiam
 
 
toporek18

Dołączył: 13 Mar 2007
Posty: 10
Wysłany: 2007-04-30, 23:07   

bloksi, a jak to pobrac?? bomi sie otwiera tylko jakas wyszukiwarka :neutral:
 
 
bloksi 
sony nv-u51

Dołączył: 09 Kwi 2007
Posty: 6
Skąd: Wlkp.
Wysłany: 2007-04-30, 23:44   

Sorrki w poscie wyżej są błędne linki, tu masz dobre:

biblioteki dll: http://www.promonielegal.webd.pl/AutoMapaDll.rar
notatnik: http://www.promonielegal.webd.pl/notatnik.zip
odtwarzacz: http://www.promonielegal.webd.pl/Betaplayer.zip
 
 
Tomek (TC) 
Tomek (Sony NV-U51A)

Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 4
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2007-05-16, 15:55   

witam, mam prośbe: zmienialiście mapy wnsony (nv-u51, a także mam taki sprzet i chciałbym zmienic mapy. Jakie may mógłbym zainstalowac i jak tio bedzie chodziło- aby POZBYĆ sie fabrycznych. - czy jesteś w stanie cos mi podpowedziec lub pokierowac co i jak?
dzieki z góry
_________________
Pozdrawiam,Tomek.
 
 
toporek18

Dołączył: 13 Mar 2007
Posty: 10
Wysłany: 2007-05-16, 23:44   

Tomek (TC), wszystko opisane jest w tym temacie i w innych na tym forum. poszukaj... jednemu z uzytkownikow (szczotka) udalo sie zainstalowac na tym tomtoma. automape,autopilota i destinarora... proponuje skontaktowac sie z nim...
 
 
Tomek (TC) 
Tomek (Sony NV-U51A)

Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 4
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2007-05-17, 13:19   

szczotka,
Witam - Ma gorącą prośbe . Rozmawiałem z toporkiem18 i dzieki jego info , odzywam sie z prośba do Ciebie . Potrzebuje wymienic oryginalne mapy w Sony NV-U51A. Czy jestes w stanie powiedziec mi które zdecydowanie z map nadaja sie do takiego przeinstalowania i jak to zrobić. Czy może w jakis sposób mnie "wspomóc" w tym przeinstalowaniu, bo z map nie posiadam nic, oprócz tej fabrycznej.Z góry dziekuje.
_________________
Pozdrawiam,Tomek.
 
 
szczotka 

Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 8
Wysłany: 2007-05-17, 20:59   

Ale co konkretnie chcesz zrobić ? Chcesz odblokować windowsa i zainstalować np. automapę, miomap, destinatora, autopilota lub tomtoma ?
 
 
 
Tomek (TC) 
Tomek (Sony NV-U51A)

Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 4
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2007-05-18, 12:28   

szczotka,
Witam, tak chce zmienic program z mapami np. igo my way . W jaki sposób to zrobic- nigdy tego nie robiłem.Dzieki.
_________________
Pozdrawiam,Tomek.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xand created by spleen & Soft.

Dentysta Wroclaw
Nowe rozwiazania GPS oraz aplikacje i urzadzenia GPS wybrane przez specjalistow dla fanow nowych technologii.