Reklama FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy     Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Profil Rejestracja Zaloguj  
Forum GPS24 :: Nawigacja GPS :: Monitorowanie Pojazdów Strona Główna
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Slavekk 

Wysłany: 2010-05-28, 09:53   

czesiek napisał/a:
ale przecież właśnie konkurneci to uczynili - Garmin i Navigon działają z Destią i TMC na wybranych modelach tych firm ruszy już za kilka dni...
No zdecyduj się - "uczynili" czy "za kilka dni"?
Tak naprawdę słyszymy tylko marketingowy szum i NIKT nie świadczy usługi.

Gdyby taka usługa była choć w poważnych zapowiedziach to zapewne sąsiednie forum Navigona byłoby pełne dyskusji o TMC. A tymczasem nikt tam o tym nic nie pisze.
To tylko my płaczemy "Navigon ma a TT nie"

Jak już coś ruszy to będziemy widzieć w jakim zakresie a w szczególności ile to będzie kosztowało.

czesiek

Wysłany: 2010-05-29, 15:25   

Slavekk napisał/a:
czesiek napisał/a:
ale przecież właśnie konkurneci to uczynili - Garmin i Navigon działają z Destią i TMC na wybranych modelach tych firm ruszy już za kilka dni...

Gdyby taka usługa była choć w poważnych zapowiedziach to zapewne sąsiednie forum Navigona byłoby pełne dyskusji o TMC. A tymczasem nikt tam o tym nic nie pisze.
To tylko my płaczemy "Navigon ma a TT nie"

Jak już coś ruszy to będziemy widzieć w jakim zakresie a w szczególności ile to będzie kosztowało.

uczynili - bo działa, użytkuję Navigon'a 2510 z softem dostępnym oficjalnie za kilka dni
za kilka dni - bo wtedy w przypadku Navigona będzie dostępna aktualizacja w Navigon Fresh

a odnosnie kosztów to co masz na myśli, bo nie bardzo rozumiem?

dukosz
vida tranquila, carretera bonita

Wysłany: 2010-05-29, 18:48   

czesiek napisał/a:
...a odnosnie kosztów to co masz na myśli, bo nie bardzo rozumiem?
chyba logiczne że bedzie to kosztowało. skoro jest dostępne w wybranych nawigacjach znaczy że trzeba płacić za użytkowanie...
Hiszpania jest piękna, szkoda że tak daleko

czesiek

Wysłany: 2010-05-30, 09:47   

Zapłaci za to firma Navigon i Garmin i udostępni w swoich wybranych urządzeniach - np. 2510 wyszło już dawno a dopiero teraz ta funkcja będzie dodana i posiadacze tego modelu nie będą musieli ponosić dodatkowych kosztów, ani z tytułu dodana usługi ani z tytułu jakiegokolwiek abonamentu.
Generalnie chodzi o to, że decyzję o wprowadzeniu i opłaceniu tej funkcji musi podjąć producent a nie użytkownik końcowy.

Slavekk 

Wysłany: 2010-05-31, 19:42   

czesiek napisał/a:
Slavekk napisał/a:
czesiek napisał/a:

uczynili - bo działa, użytkuję Navigon'a 2510 z softem dostępnym oficjalnie za kilka dni
za kilka dni - bo wtedy w przypadku Navigona będzie dostępna aktualizacja w Navigon Fresh

No i nie zdecydowałeś się...
Raz "działa" raz "za kilka dni"
Czy polskim posługujesz się od urodzenia ?
Człowieku nie przynudzaj tylko zgłoś się jak już będziesz mógł napisać:
- posiadam urządzenie XX z mapami YY z oficjalnej dystrybucji,
- nic nie dopłacałem
- TMC podczas jazdy pokazało mi <cośtam> na trasie ZZ
- info z TMC pojawia się często/rzadko/sporadycznie

czesiek

Wysłany: 2010-06-01, 07:07   

Szanowny Slavekk'u,

daruj sobie osobiste wycieczki na temat mojego posługiwania się jezykiem, bo równie dobrze ja mogę napisać, że Ty nie potrafisz czytać
TMC w PL jest i na moim urządzeniu działa, a to że nie możesz użyć tej funkcji w swoim urządzeniu TT nie powinno być powodem tych wycieczek
jakoś o nowych mapach można pisać miesiąc przed ich ukazaniem się, to niby dlaczego nie można pisać i mówić, że TMC wkrótce zostanie publicznie uruchomione?
odpowiadając zatem:
- posiadam 2510 z oficjalnej dystrybucji z testowym softem obsługującym TMC
- nic nie dopłacałem i nie będę dopłacał, bo aktualizacja softu dostępna będzie darmowo w Navigon Fresh
- np. na trasie Kołbaskowo - Szczecin zwężenie drogi
- nie wiem jakie dla Ciebie parametry spełniają oznaczenia często/rzadko/sporadycznie ale komunikatów pojawia się w PL aktualnie kilkadziesiąt

dukosz
vida tranquila, carretera bonita

Wysłany: 2010-06-03, 08:50   

czesiek, wydaje mi się że mylisz pojęcia.....
soft urządzenia to możliwość korzystania z danej funkcji. np TMC, mp3 itd.
usługa dostępna w danym modelu nie oznacza, że mamy możliwość korzystania za darmo. zobacz np w TT: pogoda, znajomi, wyszukiwanie lokalne, etc... żeby skorzystać musisz połączyć się z serwerem a to już kosztuje.
sama ikona jest a jakże. mogę zmienić soft nawet z serii Gox50, chociaż mam Go720 dalej nie uprawnia mnie to do korzystania z funkcji, które są możliwe w tamtym modelu.
ba...są ludzie którzy wgrywają soft od Gox20 do urządzeń, które nie mają nawet wyjścia na antenę TMC..... i co, oni też mają możliwość odbioru komunikatów??

zawsze po okresie testowym następuje decyzja odnośnie wprowadzenia opłat czy innych ograniczeń.
i tu jest pies pogrzebany, bo skoro mamy TMC dostępny w wybranych modelach, musimy się liczyć że wprowadzą opłaty.
tym bardziej, że nikt nigdzie nie widział zapewnień że usługa ta pozostanie DARMOWA.....nawet dla danego modelu.
a uważam, że to powinna być pierwsza wiadomość dla klientów..... choćby po to aby już dziś odebrać paru klientów konkurencji, bo nie dostaną tam tej usługi.
Hiszpania jest piękna, szkoda że tak daleko

PrzemKo 
Fanatyk Rakowa :P

Wysłany: 2010-06-03, 13:37   

Destia pisze:

Usługa jest aktywna na terenie całego kraju od 1 maja br. Aktualnie nasza firma na polskim rynku ma podpisane umowy z firmami Navigon i Garmin.

Z pozostałymi producentami urządzeń nawigacyjnym jesteśmy na etapie negocjacji i mam nadzieję, że w ciągu kilku tygodni również pozostałe firmy będą oferować produkty z TMC dedykowane na polski rynek.

W związku z tym proponuję pozostawać w kontakcie z producentem posiadanej nawigacji, gdyż ta firma po podpisaniu z nami umowy będzie posiadała gotowe rozwiązania umożliwiające odbiór sygnału TMC przez Pana urządzenie w Polsce.

Jak już wspomniałem prowadzimy rozmowy z TomTom-em nt. rynku polskiego.

Nasza firma ściśle współpracuje z TomTom-em np. na rynkach skandynawskich w związku z tym jesteśmy pozytywnie nastawieni do negocjacji nt. współpracy na terenie Polski.

Pożyjemy, zobaczymy :)

TomTom Go 940 live, soft 9.054, W&C v850.

mufti 

Wysłany: 2010-07-29, 11:31   

Czy coś drgnęło w temacie odnośnie TomTom?

andmar

Wysłany: 2010-08-06, 15:29   

Zadałem pytanie o dostępność usługi RDS-TMC w Polsce do Centrum Obsługi Klienta TomTom. Odpowiedź cytuję poniżej:

Cytat:
Z przykrością informuję, iż producent nie podaje jeszcze żadnego konkretnego terminu, kiedy nasze nawigację będą obsługiwały opcję 'ruch drogowy' na terenie naszego kraju. Cały czas prowadzone są rozmowy z firmą, która informacje o korkach w Polsce nadaje.

Czyli dalej cisza.

Odpowiedz do tematu