Forum GPS24 :: Nawigacja GPS :: Monitorowanie Pojazdów
Forum użytkowników nawigacji gps, automonitoringu oraz innych technologii mobilnych

Mio - C520 jak zainstalowac Automape? Prosze o pomoc

aga25 - 2009-04-23, 10:11
Temat postu: C520 jak zainstalowac Automape? Prosze o pomoc
Witam

Otrzymalam z firmy Mio C520 ale strasznie fatalnie prowadzi po drogach- a to prowadzi pod jednokierunkowe, a to skreca w pasy zieleni gdzie nie ma drog, a to nie ma drog juz wybudowanych i kaze robic niepotrzebne objazdy. Ogolnie fatalnie. Mapy ma z 2007 roku. Przeczytalam na forum, iz nie warto wgrywac nowej aktualizacji, natomiast warto wgrac Automape. I mam w zwiazku z tym prosbe ogromna do Szanownych Forumowiczow. Prosze o wyjasnienie /jak dla blondynki :) / krok po kroku co powinnam zrobic z Mio C520 by wgrac Automape. Przepraszam jesli temat jest juz na forum, staralam sie odszukac ale niestety nie zauwazylam i stad moja prosba ogromna.
Dziekuje za rzeczowe odpowiedzi na temat i pozdrawiam wszystkich wlascicieli Mio :)

Aga

Cybant - 2009-04-23, 16:22

By móc mieć AutoMapę na Mio C520 trzeba ją odblokować.
Jeden z łatwiejszych sposobów to taki:
z tego adresu http://odsiebie.com/pokaz/560436---6c66.html ściągnij paczkę odblokowującą, rozpakuj ją gdzieś na kompie, umieść kartę SD(własciwa będzie 2GB) w zewnętrznym czytniku, rozpakowane pliki z paczki skopiuj na kartę, kartę umieść we włączonym urządzeniu i po kilku sekundach będzie odblokowane. By cofnąć odblokowanie wystarczy wyjąć kartę i zrobić twardy restart.
Po tym zabiegu instalujemy AutoMapę, w jej ustawieniach w zakładce GPS ustawiamy port COM2 i prędkość 57600, uruchamiamy program i w drogę :-)
Acha, po tym odblokowaniu nie będzie ikonki AutoMapy na pulpicie ale jak się uporasz z odblokowaniem i zainstalowaniem AutoMapy to podam jak ją zrobić :-)

Ps.
Na stare mapy z 2007 roku jest również sposób :-) ale na tym forum ujawnienie tej tajemnicy uważane jest za niedozwolone. Powiem tylko tyle, że na C520 można mieć mapy z 2008 roku oraz poprawić trochę zwalona kategoryzację dróg by nawigacja przestała prowadzić przykładowo przez cmentarne alejki czy place budowy :-)
Pozdrawiam

aga25 - 2009-05-01, 17:34

Dziekuje za pomoc, udalo sie zainstalowac AM, niestety brak ikony powoduje, iz uruchamiam mape wchodzac w folder, czyli niejako na piechote :)
Prosze wiec o podanie sposobu w jaki mozna umiescic ikone AM na pulpicie :)
Dziekuje za pomoc

Aga

trzaskad - 2009-05-01, 18:02

Cybant napisał/a:
oraz poprawić trochę zwalona kategoryzację dróg by nawigacja przestała prowadzić przykładowo przez cmentarne alejki czy place budowy


mozesz podac instrukcje jak porawic kategoryzacje (nic o tym nie wiem)

Cybant - 2009-05-01, 19:12

aga25 napisał/a:
Prosze wiec o podanie sposobu w jaki mozna umiescic ikone AM na pulpicie :)
Dziekuje za pomoc

Aga

Proszę bardzo :-)
Tu http://odsiebie.com/pokaz/1431333---f4f9.html jest do ściągnięcia gotowiec. Nie patrz na instrukcję w nim umieszczoną tylko zrób wg. poniższego opisu:
Krok po kroku:
1. Wyjąć kartę z nawigacji.
2. Włożyć kartę do zewnętrznego czytnika.
3. Plik AutoMapa.ico znajdujący się w gotowcu w katalogu Icons umieścić w katalogu Icons znajdujący się w katalogu MioAutoRun/Skin/Icons.
4. Plik navi_blue.ini znajdujący się w gotowcy w katalogu Pages umieścić w katalogu Pages znajdujący się w katalogu MioAutoRun/Skin/Pages.
5. Zrobić hard reset nawigacji.
6. Włożyć kartę do włączonej nawigacji czyli ponownie ją odblokować.
7. Po odblokowaniu wybrać skin blue w którym będzie ikona AM.
8. Cieszyć się i zaprosić Cybanta na piwo :mrgreen:

trzaskad napisał/a:
mozesz podac instrukcje jak porawic kategoryzacje (nic o tym nie wiem)

Wrzucić inny plik data.zip dzięki czemu pojawia się czwarty rodzaj trasy tzw.easy czyli optymalna. Trochę poprawia to prowadzenie.
Tu http://odsiebie.com/pokaz/1044467---b2ea.html masz ten plik.
Spakowany podmień z data.zip który masz na nawigacji. Pamiętaj by go nie rozpakowywać bo będzie do wywalenia.

aga25 - 2009-05-01, 20:19

Dziekuje bardzo Cybant :) ale wciaz mam problem z ikona. Zrobilam wedle wskazowek, skopiowalam pliki, zrobilam twardy reset /z wyjeta karta i nacisnelam na zamknij, nastepnie uruchomilam Mio/ wlozylam karte, Mio sie odblokowalo, weszlam w "settings", nastepnie w "skin changer" i tam jest tak:
- frosted ice /2x/
- cool blue /2x/
- brushed metal
i niczego wiecej.
Zrobilam wszystko raz jeszcze i nadal nie mam ikony.
Prosze o porade i bardzo bardzo dziekuje. :)

Aga

[ Dodano: 2009-05-01, 21:31 ]
Jest, dziekuje :) znalazla sie :)

Cybant - 2009-05-01, 20:35

Proszę bardzo :-)
Wybierz Cool Blue 480x272 i będzie ok :wink:

[ Dodano: 2009-05-01, 21:38 ]
aga25 napisał/a:
Dodano: 2009-05-01, 21:31 ]
Jest, dziekuje :) znalazla sie :)

Uffff a już myślałem, że się zbuntowała :wink:

aga25 - 2009-05-01, 21:13

Cybant napisał/a:
Uffff a już myślałem, że się zbuntowała :wink:


I niestety sie zbuntowala :( , otoz po kliknieniu na ikone AutoMapa pojawia sie komunikat:
wceAm.exe Cannot find `wceAm`(or one of its components). Make sure the path and filename are correct and that all the required libraries are available.
I oczywiscie AM nie uruchamia sie z ikony, a uruchamia "na piechote" wchodzac w folder :(

Dziekuje za porade raz jeszcze

Mam AM 5.3 Polska z witamina :)
Aga

Cybant - 2009-05-02, 10:46

aga25 napisał/a:
I niestety sie zbuntowala :(

Na to też jest lekarstwo :wink:
Do folderu Pages wrzuciłaś plik navi_blue.ini. Otwórz ten plik i znajdź tam taki wpis:
ICONXPBUTTON
x = 157
y = 80
Command = \My Flash Disk\AutoMapa EU\wceAm.exe
co oznacza, że AutoMapa będzie ruszała z ikony gdy jest zainstalowana na urządzeniu.
Jak widać Ty masz zainstalowana na karcie więc w wierszu Command wpis ma być taki:
Command = \Storage Card\AutoMapa EU\wceAm.exe
Po takim zabiegu :wink: AM ruszy.

aga25 - 2009-05-02, 12:45

Cybant napisał/a:
Po takim zabiegu :wink: AM ruszy.


Dziala nalezycie, bardzo dziekuje za pomoc.

Aga

krukis - 2009-05-04, 15:19

Cytat:
I niestety sie zbuntowala , otoz po kliknieniu na ikone AutoMapa pojawia sie komunikat:
wceAm.exe Cannot find `wceAm`(or one of its components). Make sure the path and filename are correct and that all the required libraries are available.

Ten sam komunikat pojawia się także u mnie, z tym, że jest to samo przy próbie otworzenia z katalogu Automapy i brakuje tam pliku wceAm.exe, znajduje się tylko plik wm5.exe. Automapa jest zakupiona na karcie pamięci i należy ją zarejestrować, ale nie mogę jej uruchomić w tym celu. Możliwe iż należy wykonać to inaczej - tylko jak?

Cybant - 2009-05-04, 16:16

Cytat:
Ten sam komunikat pojawia się także u mnie, z tym, że jest to samo przy próbie otworzenia z katalogu Automapy i brakuje tam pliku wceAm.exe, znajduje się tylko plik wm5.exe. Automapa jest zakupiona na karcie pamięci i należy ją zarejestrować, ale nie mogę jej uruchomić w tym celu. Możliwe iż należy wykonać to inaczej - tylko jak?

Zainstaluj AM wskazując win ce i plik wceAm.exe się pojawi.

harbii - 2009-06-18, 19:36

u mnie aby AM działa z przycisku na pulpicie musiałem skopiować na karte do folderu (bezpośrednio na karcie) skin automapa.ico i w pliku Button01.ini pozmieniałem ścieżki i nazwy ikonki.

automapa śmiga

a że nie potrzebowałem innych ikonek w pliku SysInfoSettings.ini pousuwałem wszystkie buttony oprócz Button01

wszystkie pliki są bezpośrednio na karcie w folderze "skin"

kawal_dziada - 2009-08-18, 11:13

czy ta indtrukcja dzaiła również z mio 720b? - czy mogę robić to samo krok po kroku czy są jakieś różnice?

I co znaczy "włożenie do osobnego czytnika" - trzeba do kompa dokupić jakiś czytnik kart i do niego wsadzić kartę ? - sorry za laickie pytania ale lepiej się dopytać niż improwizować z miernym skutkiem :P

Cybant - 2009-08-18, 14:55

kawal_dziada napisał/a:
czy ta indtrukcja dzaiła również z mio 720b?

Tak działa na C720b bo to po za małymi detalami identyczne urządzenie jak C520 :razz:
kawal_dziada napisał/a:
I co znaczy "włożenie do osobnego czytnika"

Nie ma mowy o osobnym czytniku tylko zewnętrznym :razz: czyli każdym byle nie tym w nawigacji :razz: Jeśli masz czytnik kart w komputerze to ok.
Miłej zabawy :-)

mlody02 - 2009-09-03, 17:55

Witam,
niestety u mnie to nie działa. Automapa zainstalowana i zrobiłem taj jak pisane było ale lipa.
Ikonki brak. Podczas zmiany wychodzi komunikat:
\Storage
Card\MioAUTORUN\Skin\SysInfo
Settings.ini

Po za tym za każdym razem trzeba ustawiać port?

[ Dodano: 2009-09-04, 00:14 ]
No i jeszcze po wylaczeniu navi wszystkie ustawienia znikają. Jest na to sposób?

Cybant - 2009-09-04, 19:17

mlody02 jeśli uległeś czarowi Mio i zaktualizowałeś MioMap v3.3 do "cuda" mioMap2008 to sposób na odblokowanie i ikonę opisywany wcześniej nie zadziała. Współczuję wyboru.
mlody02 - 2009-09-05, 16:25

NIe rozumiem...aktualizacja jest na karcie SD i tak samo sie ją uruchamia co paczkę do odblokowywania urządzenia. Aktualnie mam dwie mapy, jedna v3,3 na urządzeniu a drugą na karcie SD mio map 2008.
Wrcając do tematu czy jest możliwość żeby sie ustawienia zapisywały na kracie SD? Już ten pulpit przeboleje.

Cybant - 2009-09-05, 16:37

mlody02 napisał/a:
Wrcając do tematu czy jest możliwość żeby sie ustawienia zapisywały na kracie SD?

Będą pozostawały pod warunkiem, że urządzenia nie wyłączysz całkowicie tylko je uśpisz po przez krótkie naciśnięcie przycisku on/off na nawigacji. Wiem wiem zaraz napiszesz, ze to zżera akumulator :-) ale spokojnie ostatnio tak moja nawigacja leżała ponad dwa tygodnie i nie padła całkowicie.

mlody02 - 2009-09-06, 17:07

ok, dzięki
U mnie na uśpieniu non stop leży ale tak dla pewności sie pytam.
pozdr

zsuetamkewis - 2009-09-08, 09:12

Cybant, siemasz a wiesz z kad znalezc pliki do calego menu po polsku ? probuje z ta paczka ale czy to bedzie dzialac to sie okarze pozdro
zbija - 2009-09-10, 11:59

Witam jak dograć plik z mapą polski do miomap v3.3, Kupiłem C520 z wgranymi mapami europy zachodniej. Prosze o info w tym temacie.
gami - 2009-11-07, 09:16

mam c520 i super wszystko mi dzała , sprzęt odblokowany automapa działa ikonka na pulpicie super !
ale mam pytanie , czy ta sama paczka odblokująca zadziała na C720 ?

Cybant - 2009-11-09, 16:02

Tak zadziała bo C520 i C720 mają ten sam soft. Różnica to aparat foto :-)
gami - 2009-11-10, 10:29

DIZĘKI ! za odpowiedź , zaraz biorę się do dzieła !
mir

sushi333 - 2009-12-16, 14:03

Witam !!!
Mam podobny problem co założycielka tego tematu, mapy z 2007, gps prowadzi po śmiesznych drogach itp.... jak zobaczyłem że mogę tą sytuację poprawić kilkoma kliknieciami to aż mordka mi się ucieszyła..... tylko.... skoro piszę tutaj to znaczy że mam problem :) no tak jakby inaczej... nie mam pojęcia dlaczego ale zamieszczone linki na samym początku tematu poprostu mi nie działają ?? nie wiem czy są już nieaktualne ??? stąd moja wielka prośba o ponowne ich wstawienie, jeśli można oczywiście...
Z góry dzieki i pozdrawiam...

jerzmic - 2010-07-05, 11:02

Mam MioC520,z zainstalowanymi mapami z 2007 r.+ aktualizacja z 2008 r.Ta aktualizacja jast do kitu.Ściągnełem Auto Mapę Europy zapisaną w ISO 2,02 GB.
Chciałbym zainstalować AM i tylko z niej korzystać.
Czy ktoś może mi udzielić wsparcia,tak krok po kroku,jak dla blondynki,bo jestem słaby w tym temacie.Z napisanych tum postów nie bardzo mogę korzystać,bo podane linki do stron są już nieaktualne.

tomeks215 - 2010-08-29, 17:16

Cybant napisał/a:

Proszę bardzo :-)
Tu http://odsiebie.com/pokaz/1431333---f4f9.html jest do ściągnięcia gotowiec. Nie patrz na instrukcję w nim umieszczoną tylko zrób wg. poniższego opisu:
Krok po kroku:
1. Wyjąć kartę z nawigacji.
2. Włożyć kartę do zewnętrznego czytnika.
3. Plik AutoMapa.ico znajdujący się w gotowcu w katalogu Icons umieścić w katalogu Icons znajdujący się w katalogu MioAutoRun/Skin/Icons.
4. Plik navi_blue.ini znajdujący się w gotowcy w katalogu Pages umieścić w katalogu Pages znajdujący się w katalogu MioAutoRun/Skin/Pages.
5. Zrobić hard reset nawigacji.
6. Włożyć kartę do włączonej nawigacji czyli ponownie ją odblokować.
7. Po odblokowaniu wybrać skin blue w którym będzie ikona AM.
8. Cieszyć się i zaprosić Cybanta na piwo :mrgreen:


Można prosić aktualny link, ten nie działa, a chciałbym ikonkę Automapy umieścić na pulpicie.

ps. Do moderatora. Proszę nie kasować mi znowu tego postu ponieważ umieszczenie ikony Automapy na pulpicie nie jest nielegalnym działaniem, i nie łamie w żaden sposób regulaminu forum!!

jerzmic - 2010-08-29, 21:30

Bardzo Ci dziękuję tomeks 215.Ale jest mały problem,bo z tego linku nie wchodzę na strone z gotowcem.Co mam teraz zrobić? :cry:

[ Dodano: 2010-08-29, 22:37 ]
tomeks215,

Jak już pisałem,podany link do gotowca nie działa.Gdybyś był tak oprzejmy podać mi dobry link na mój adres mailowy:jerzmis1@onet.pl

bydziamen - 2010-08-30, 09:52

panowie, bo trzeba będzie zamknąć temat !!

[ Dodano: 2010-08-30, 10:53 ]
jerzmic, tomeks215, bez "piracenia" mi tu.....

Cybant - 2010-09-08, 14:11

bydziamen, z całym szacunkiem a niby dlaczego temat trzeba będzie zamknąć? Umieszczenie ikony AutoMapy na pulpicie nie jest "piractwem". Osobiście mam legalną AM i umieszczoną ikonę AM wg. w/w sposobu by nie szukać jej w explorerze. Gdzie tu "piractwo"?
bydziamen - 2010-09-09, 16:54

Cybant....jeśli chodzi o to co piszesz, to pewnie, wszystko ok, ale jeśli chodzi o tzw "gotowca"....posłodzona mapka to już chyba nie......
Cybant - 2010-09-10, 13:30

bydziamen :-) chyba raczej nie zrozumiałeś. W opisie nie ma mowy o "gotowcu" AutoMapy tylko o gotowcu(przygotowanym folderze) do zrobienia ikony AutoMapy na pulpicie po odblokowaniu Mio C520/C720 MioPocketem. Zobacz pkt. 3 i 4 z opisu:
Cytat:
3. Plik AutoMapa.ico znajdujący się w gotowcu w katalogu Icons umieścić w katalogu Icons znajdujący się w katalogu MioAutoRun/Skin/Icons.
4. Plik navi_blue.ini znajdujący się w gotowcy w katalogu Pages umieścić w katalogu Pages znajdujący się w katalogu MioAutoRun/Skin/Pages.

Ściągnij sobie tego gotowca z nowego adresu http://www.przeklej.pl/pl...o-zip-00065b88m i sprawdź, że nie ma tam plików związanych z AutoMapą sprawną inaczej :-)
Pozdrawiam

tomeks215 - 2010-09-22, 19:41

Dzieki Cybant za ten link, bo tamten na początku tematu nie działał.

Ikonka zainstalowana :smile: .

phuassa - 2010-12-14, 17:23

Hej

Dzięki Cybant za wszystkie rady :mrgreen: :mrgreen: ja teraz odpalam MioAutoRun łapie pulpit Windowsa i przekładam SD z Automapa gra i buczy tylko moze masz jakiś sposób żeby SD zapamiętywała ustawienia i skrót z automap.exe do pulpitu

pozdrawiam

hess321 - 2012-12-23, 14:32

Witam. bardzo bym chcial skorzystac tej metody jednak nie mogw pobrac plikow. linki chyba martwe. moze ktos z kolegow cos poradzic ?
mam oczywiscie na mysli pliki z drugiego postu

Hans Kloops - 2012-12-25, 14:04

hess321 napisał/a:
Witam. bardzo bym chcial skorzystac tej metody jednak nie mogw pobrac plikow. linki chyba martwe. moze ktos z kolegow cos poradzic ?
mam oczywiscie na mysli pliki z drugiego postu


a nie zauwazyles ze to forum tez juz jest martwe :roll:


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group